Válassz mást!

Az emberek sokszor nem tudatos céllal élnek valamilyen szerrel, sokkal inkább egy szokás rabjaivá válnak. Ilyenkor sóvárgás, elvonási tünetek jelentkeznek, a szerhasználat pedig ezek megszüntetését szolgálja.

A különböző szerek használatának vannak negatív és vágyott hatásai is. Nem érdemes úgy tenni, mintha az alkohol, drog vagy cigaretta használata csakis nem kívánt tüneteket idézne elő, sok drogprevencióval foglalkozó program követi el ezt a hibát.

Fontos azonban, hogy a szerhasználat által elért egyes kedvelt állapotok (pl. eufória, feszültségoldás, punnyadás) szerhasználat nélkül is kiválthatóak, elérhetőek. Mindig Te választasz, nem a szer!

Az alábbiakban ötleteket kaphatsz arra nézve, hogy a legkedveltebb szer-hatásokat milyen más módokon tudod megtapasztalni.

Punnyadás, lazítás

Nem ritka, hogy a használók egész egyszerűen csak lustálkodni vagy punnyadni szeretnének az adott szer hatásai alatt. Van több olyan tevékenység, amikor szerhasználat nélkül is megtapasztalhatod ezt a semmittevést:

¤ Film, sorozat nézése

¤ Wellness

¤ Tóparti/tengerparti heverészés

¤ Zenehallgatás az ágyban fekve

Izgalom keresése

Igen gyakori, hogy a szerhasználat célja az izgalmak keresése, az adrenalin fokozása. Ezt az élményt szintén megtapasztalhatod más tevékenységek űzése közben is:

¤ Extrém sportok

¤ Harcművészetek

¤ Bungee jumping

¤ Ejtőernyős ugrás

Magány kezelése

Gyakran előfordul, hogy az emberek azért használnak valamilyen szert, mert magányosnak érzik magukat. Ha úgy érzed, hogy az osztálytársaid nem fogadnak el, ha magányodat akarod enyhíteni, más lehetőségeid is vannak, hogy azt érezd, egy közösség fontos része vagy:

¤ Társasjáték (vagy szerepjáték) kör

¤ Színjátszó kör

¤ Sportklub

¤ Filmklub

¤ Irodalmi kör

¤ Képzőművészeti/alkotó csoport

Módosult tudatállapot

A használók sokszor mondják azt, hogy azért szeretik a különböző pszichoaktív szereket, mert azok segítségével egy másik tudatállapotba kerülhetnek. Ezek a tevékenységek szintén egy másik tudatállapothoz segíthetnek Téged:

¤ Relaxáció és meditáció

¤ Jóga

¤ Hosszútávfutás

¤ Biciklizés

¤ Vallási/Spirituális elmélyülés

Eufória, örömérzet

Sok pszichoaktív szer képes arra, hogy átmenetileg örömérzetet, eufóriát váltson ki a használóból. A következő tevékenységek gyakorlásával szintén megtapasztalhatod az eufóriát:

¤ Együttlét a pároddal

¤ Testedzés

¤ Szezonális kikapcsolódások: strandolás, szabadtéri labdajátékok (nyáron), hógolyózás, szánkózás, síelés, snowboard (télen)

¤ Társas programok: pl. szabadulós szobák, kerti sütögetés, közös sátrazás, közös utazás

Feszültségoldás

A legtöbb pszichoaktív szer egyik jellemző hatása, hogy a használó egy rövid ideig megszabadul az őt kínzó feszültségektől. Az alábbi lista olyan tevékenységeket tartalmaz, amik szintén képesek arra, hogy a feszültségtől megszabadítsanak.

¤ Sport (pl. futás, úszás, labdajátékok, stb.)

¤ Tánc (akár társas, akár egyéni)

¤ Harcművészetek (beleértve a boxot és a boxzsák ütését is)

¤ Alkotás (rajzolás, írás, szobrászkodás, festés)

¤ Együttlét a pároddal